Verkennend onderzoek netwerkvirtualisering

In de ICT-industrie speelt al langer een trend van zogenoemde virtualisering. Hierbij wordt computerprogrammatuur (software) losgekoppeld van de onderliggende apparatuur (hardware). Hierdoor kan hardware efficiƫnter worden ingezet. Virtualisering van netwerken is een relatief nieuwe variant, waarmee netwerken flexibeler en meer beheersbaar kunnen worden gemaakt.

Virtualisering kan een significante invloed hebben op de marktverhoudingen en nieuwe verdienmodellen mogelijk maken. Verder betekent virtualisering dat de softwarelaag in netwerken van groter belang wordt voor telecompartijen om hun diensten te kunnen leveren. De virtualisering kan bovendien gevolgen hebben voor de manier waarop toegang op aansluitnetwerken wordt geleverd.

Om in kaart te brengen wat de gevolgen van virtualisering zijn en wat dit betekent voor de overheidsrol is Dialogic gevraagd om onderzoek te doen naar deze virtualiseringstrend. Over de uitkomsten van dit onderzoek gaf Dialogic een presentatie. Het onderzoek laat zien dat virtualisering impact heeft op zowel horizontale als verticale relaties in de markt. Hardwarefabrikanten moeten zich gaan aanpassen naar evoluerende vraag vanuit de markt voor virtualisatie-gebaseerde producten. Het belang van software groeit en softwareleveranciers kunnen eenvoudiger instappen in deze markt.

Er wordt concurrentie verwacht op het dienstenniveau, omdat meerdere partijen in staat zijn bepaalde diensten te leveren op basis van virtuele infrastructuur. Het onderzoek laat verder zien dat er nieuwe businessmodellen mogelijk zijn die (nu nog) diepgaande, complexe wijzigingen in het netwerk vereisen. Directe toegang tot netwerkapparatuur blijft relevant in de komende jaren, ondanks centrale aansturing. Wel zal virtualisering het makkelijker voor infrastructuureigenaren maken om hun netwerk op een lager niveau te openen. Marktautoriteiten hoeven geen specifieke tools of specifiek beleid te ontwikkelen ten aanzien van virtualisatie. Wel moet het regelgevend kader de handvatten bieden voor toezichthouders om maatregelen te kunnen treffen ten aanzien van zowel fysieke als virtuele componenten van netwerken.

In de ICT-industrie speelt al langer een trend van zogenoemde virtualisering. Hierbij wordt computerprogrammatuur (software) losgekoppeld wordt van de onderliggende apparatuur (hardware). Hierdoor kan hardware efficiƫnter worden ingezet. Virtualisering van netwerken is een relatief nieuwe variant, waarmee netwerken flexibeler en beheersbaarder kunnen worden gemaakt.

EZ geeft aan te verwachten dat virtualisering een significante invloed kan hebben op de marktverhoudingen. Daarnaast verwacht EZ dat er nieuwe verdienmodellen in de keten zullen ontstaan. Verder betekent virtualisering dat de softwarelaag in netwerken van groter belang wordt voor telecompartijen om hun diensten te kunnen leveren. De virtualisering kan bovendien gevolgen hebben voor de manier waarop toegang op aansluitnetwerken wordt geleverd.

Om in kaart te brengen wat de gevolgen van virtualisering zijn en wat dit betekent voor de overheidsrol is Dialogic gevraagd om onderzoek te doen naar deze virtualiseringstrend. Over de uitkomsten van dit onderzoek gaf Dialogic een presentatie. Het onderzoek laat zien dat virtualisering impact heeft op zowel horizontale als verticale relaties in de markt. Hardwarefabrikanten moeten zich gaan aanpassen naar evoluerende vraag vanuit de markt voor virtualisatie-gebaseerde producten. Het belang van software groeit, en softwareleveranciers kunnen eenvoudiger instappen in deze markt.

Er wordt concurrentie verwacht op het dienstenniveau, omdat meerdere partijen in staat zijn bepaalde diensten te leveren op basis van virtuele infrastructuur. Het onderzoek laat verder zien dat er nieuwe businessmodellen mogelijk zijn die (nu nog) diepgaande, complexe wijzigingen in het netwerk vereisen. Directe toegang tot netwerkapparatuur blijft relevant in de komende jaren, ondanks centrale aansturing. Wel zal virtualisering het makkelijker voor infrastructuureigenaren maken om hun netwerk op een lager niveau te openen. Marktautoriteiten hoeven geen specifieke tools of specifiek beleid te ontwikkelen ten aanzien van virtualisatie.

  • Publicatienummer
    2016.024-1614
  • Publicatiedatum
    20 juni 2016
  •  
  • Projectnummer
    2016.024
  • Opdrachtgever(s)
    Ministerie van Economische Zaken
meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Tommy van der Vorst
Partner