Datagebruik consumenten blijft tot 2022 sterk groeien

In 2022 hebben consumenten thuis behoefte aan ruim zeven keer zo veel dataverkeer als nu, zo blijkt uit het onderzoek dat Dialogic in samenwerking met TU Eindhoven heeft uitgevoerd. Anno 2016 bedraagt het gemiddeld dagelijks internetverkeer ruim twee gigabyte per huishouden. Een kwart daarvan gaat ‘up’ (richting het internet), en driekwart ‘down’ (vanaf het internet).

Het grootste deel van de groei komt van een intensiever gebruik van de huidige internettoepassingen. In het onderzoek hebben we ook een toenemend datagebruik ingecalculeerd voor totaal nieuwe internetdiensten. Een relatief klein deel van de groei is toe te schrijven aan toenemende adoptie van bestaande diensten.

De behoefte aan uploadverkeer zal iets sneller stijgen (44% per jaar) dan die aan downloadverkeer (40,5% per jaar). de gevraagde downloadsnelheid blijft in absolute zin wel hoger aanzienlijk hoger dan de gevraagde uploadsnelheid. Het verkeer zal daarnaast, gezien in de tijd, minder pieken kennen. In andere woorden: het gebruik is straks iets meer gespreid over de dag. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het gebruik van streaming videodiensten, met gespreid dataverkeer, toeneemt ten koste van peer-to-peer file sharing, waarmee bijvoorbeeld in één keer een hele film wordt gedownload.

Klik hier voor meer informatie,of neem contact op met de auteurs: Tommy van der Vorst en Reg Brennenraedts.