Toepassing kwantumsensoren in radiotechnologie

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) volgt de ontwikkeling rondom kwantumtechnologie en wil weten hoe kwantumsensoren praktisch toepasbaar zijn in radiotechnologie. Dialogic heeft in opdracht van de RDI onderzoek gedaan naar de stand van de techniek en de mogelijke ontwikkelingen. Het werkveld is volop in ontwikkeling, maar de verwachting is dat kwantumsensoren de komende 5 tot 10 jaar geen betekenisvolle impact zullen hebben op het gebruik van frequentieruimte.

Kwantumsensoren kunnen onder andere minieme veranderingen in magnetische velden, elektromagnetische golven, zwaartekracht, rotatie, versnelling en tijd waarnemen. Op termijn zou deze technologie kunnen leiden tot betere navigatiesystemen, gevoeligere radarsystemen en effici├źntere radiocommunicatie. Omdat dit kan leiden tot een lagere frequentiebehoefte, is de RDI ge├»nteresseerd in de ontwikkelingen op dit gebied.

Het onderzoek spitste zich toe op radio-ontvangst en op navigatie. In deze vakgebieden biedt de hoge accuratesse van de kwantumsensoren veel voordelen. De huidige generatie sensoren is erg gevoelig voor ruis en verstoringen en functioneert alleen in een zeer gecontroleerde omgeving. Daardoor zijn de sensoren nog niet praktisch toepasbaar. De ontwikkelingen binnen kwantumtechnologie gaan erg snel. Vooral in de defensiesector worden grote stappen worden gezet. Het is voor de RDI dan ook relevant om de ontwikkelingen op dit gebied te blijven volgen.

 • Publicatienummer
  2022.139-2306
 • Publicatiedatum
  3 oktober 2023
 •  
 • Projectnummer
  2022.139
 • Opdrachtgever(s)
  Rijksinspectie Digitale Infrastructuur
meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Tessel Blom
Onderzoeker / adviseur
Offerte aanvragen? Mail naar tenderdesk@dialogic.nl.