Key Enabling Technologies

Het Europese beleid rond Key Enabling Technologies (KETs) bestaat al enkele jaren en heeft inmiddels een stevige positie verworven in het Europese R&D en innovatiebeleid. De rol van de creatieve industrie is in dit beleid tot nu toe onderbelicht gebleven. De introductie van het begrip ‘Key Enabling Methodologies’ (KEMs) is een stap naar een bredere erkenning van de bijdrage die ontwerpdisciplines aan maatschappelijke uitdagingen kunnen bieden. In KEMs is de kennis gedestilleerd en geabstraheerd van specifieke lokale ontwerpen in generieke strategie├źn of procesbeschrijvingen.

Er kunnen minimaal vier verschillende typen KEMs worden onderscheiden:

 1. Methoden om richting en ontwerpdoel te bepalen. Bijvoorbeeld: design for debate.
 2. Methoden die helpen om het ontwerpproces systematisch te doorlopen en stakeholders te betrekken. Bijvoorbeeld: service blueprinting.
 3. Methoden die helpen bij de uitwerking en realisatie van de oplossing. Bijvoorbeeld: virtual simulations.
 4. Methoden die ondersteunend zijn bij het testen en valideren van een idee of oplossing. Bijvoorbeeld: usability testing.

In opdracht van NWO heeft Dialogic de bovenstaande inventarisatie van KEMs verder uitgewerkt en een whitepaper geschreven waarin het belang van KEMs wordt belicht.

Het onderzoek is parallel in Vlaanderen uitgevoerd (een interessant startpunt is hier het Flanders District of Creativity). Dialogic werkte hierin samen met Dr. Walter Ysebaert van de Vrije Universiteit Brussel.

 • Publicatienummer
  2018.067-1903
 • Publicatiedatum
  25 januari 2019
 •  
 • Projectnummer
  2018.067
 • Opdrachtgever(s)
  NWO
meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Robbin te Velde
Principal consultant