Nederland is klaar voor het Internet of Things

Dialogic verwacht dat er tegen 2024 in Nederland tenminste 8.6 miljoen tot wellicht zelfs 52.1 miljoen IoT-apparaten zullen zijn. Het gaat daarbij specifiek om kleine ‘devices’, zoals sensoren en actuatoren, die voor een zeer lange termijn worden ingezet, en over grote afstand moeten kunnen communiceren (LPWA).

IoT gebruikt nu nog weinig bandbreedte, maar kan meeliften op de groei van ‘gewone’ 4G-netwerken. 5G zal daar op de langere termijn nog een schep bovenop doen. Naast de mobiele netwerken kan er ook gebruik worden gemaakt van nieuwe IoT-netwerken in het zogenaamde vergunningvrije spectrum.

Er bestaat een kans dat de vergunningvrije IoT-netwerken op termijn ‘vollopen’. Het Agentschap Telecom zal de manier waarop het toezicht houdt op draadloze communicatie moeten aanpassen aan IoT. Naast het slimmer inzetten van de huidige middelen voor monitoring onderzoekt het AT of het de IoT-netwerken zélf metingen kan laten verrichten.

In opdracht van Agentschap Telecom analyseerde Dialogic de huidige en toekomstige impact van Internet of Things devices op het radiospectrum.

Naar verwachting zijn er tot ruim 52 miljoen IoT-devices actief in Nederland in 2024 op gelicenseerd en ongelicenseerd spectrum. Vooral netwerken die ongelicenseerd spectrum gebruiken, zullen tegen knelpunten aan gaan lopen.

We verwachten dat er tegen 2024 in Nederland tussen 8.6 en 52.1 miljoen LPWA IoT-devices zullen zijn. Het merendeel van deze devices zal een toepassing vervullen in de agricultuur en smart building categorieën. Het monitoren van de handelsstromen van de devices is geen eenvoudige taak, omdat de waardeketens van de LPWA IoT-devices zeer divers zijn. De uitrol van LPWA IoT-connectiviteit in de gelicenseerde banden zal naar verwachting geleidelijk verlopen. Doordat de LTE-M1 en LTE-M2-standaarden voorzien in goede mogelijkheden voor power control en gelijktijdige toegang lopen deze netwerken voorlopig niet tegen knelpunten aan ten aanzien van gelijktijdig gebruik. Voor technologieën in ongelicenseerd spectrum verwachten we dat wel. De 863-870 MHz band, specifiek enkele frequenties rondom 868 MHz, blijken het meest populair voor deze technologieën.

 • Publicatienummer
  2016.032-1618
 • Publicatiedatum
  30 augustus 2016
 •  
 • Projectnummer
  2016.032
 • Opdrachtgever(s)
  Agentschap Telecom
meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Tommy van der Vorst
Partner
Offerte aanvragen? Mail naar tenderdesk@dialogic.nl.