Digitale vaardigheden op de arbeidsmarkt

Onze hedendaagse maatschappij kent een toenemende mate van digitalisering: ICT is een integraal onderdeel geworden van ons leven. Het is aanwezig in de supermarkt, in de parkeergarage, in concertgebouwen; je vindt het terug in je broekzak of om je pols. De digitalisering beïnvloedt ons op persoonlijk, sociaal-, maatschappelijk- en economisch vlak.

Deze digitalisering transformeert ook de arbeidsmarkt. Werkgevers vragen om nieuwe kennis en vaardigheden. Bestaande beroepen ondergaan een digitale transformatie en nieuwe beroepen ontstaan. Dialogic onderzocht knelpunten en versterkingsmogelijkheden van digitale vaardigheden in de sectoren zorg, energie en veiligheid.

Het onderzoek heeft geresulteerd in een achttal knelpunten met betrekking tot digitale vaardigheden, zowel op strategisch als op operationeel vlak. Om deze knelpunten vervolgens aan te pakken zijn elf oplossingsrichtingen opgesteld, waaronder het incorporeren van digitale vaardigheden in het HR-beleid, de borging van diversiteit in teams en het inbrengen van digitale vaardigheden in het (hoger) management.

Dialogic voerde het onderzoek in 2016 uit in opdracht van ECP.

 • Publicatienummer
  2015.138-1635-01
 • Publicatiedatum
  25 januari 2017
 •  
 • Projectnummer
  2015.138
 • Opdrachtgever(s)
  ECP
meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Arthur Vankan
Partner