De uitdagingen van snel internet in het buitengebied

Nederland kent een zeer hoge en nog altijd verbeterende dekkingsgraad van snelle vaste internetverbindingen, zowel in de kernen als het buitengebied. Er is echter een flink aantal adressen dat nog niet kan beschikken over een snelle internetverbinding, met name in het buitengebied. EZK vroeg ons om aan de hand van drie scenario’s inzicht in deze restopgave, oftewel de adressen die naar verwachting aan het einde van 2023 nog geen zicht hebben op een verbinding van 100 Mbit/s. Wij deden een aantal analyses op deze groep adressen en hebben de technische mogelijkheden en kosten om ze op te waarderen inzichtelijk gemaakt. Tot slot we handelingsperspectieven beschreven voor overheden die bij kunnen dragen aan het oplossen van deze restopgave.

Op basis van ons onderzoek verwachten we dat circa 18.800 adressen in het buitengebied in 2023 zonder publieke interventie nog geen zicht zullen hebben op een verbinding van ten minste 100 Mbit/s. Opwaardering naar glasvezel is de meest preferente oplossing, maar de realisatiekosten zijn met €250 mln te hoog om dit onder commerciële voorwaarden realiseren. Een maximale publieke bijdrage van €195 mln is nodig om tot volledige uitrol te komen. Het uitsluiten of draadloos bedienen van de duurste één tot vijf procent zorgt voor een kostenverlaging qua aansluitkosten van grofweg zes tot twintig procent. Het oplossen van de problematiek vraagt om nauwe samenwerking tussen EZK, regionale overheden, aanbieders en afnemers.

Benieuwd naar de verschillende scenario’s en innovatieve geodata-analyses die wij bij deze opdracht hebben gebruikt? Bekijk dan hier het rapport of neem contact op met Menno Driesse.

  • Publicatienummer
    2021.098.2206
  • Publicatiedatum
    22 maart 2022
  •  
  • Projectnummer
    2021.098
  • Opdrachtgever(s)
    Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Menno Driesse
Senior onderzoeker / adviseur