Onderzoek: 300 – 700 nieuwe antenne-opstelpunten in Nederland, grootschalige uitrol van small cells niet verwacht vóór 2027

In de komende zes jaar komen er tussen de 296 en 726 nieuwe antenne-opstelpunten bij in Nederland ten behoeve van openbare mobiele netwerken. Dit is de uitkomst van een onderzoek dat Dialogic uitvoerde samen met Inwilution en TU/e in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Tot 2027 verwachten we geen uitrol van grootschalige small-cellstructuren in Nederland, zoals we die wel al zien in grote Aziatische steden.

Het dataverbruik op mobiele netwerken zal de komende jaren blijven groeien. Om die data te kunnen verwerken blijven de Nederlandse operators hun netwerken verbeteren. De introductie van 5G biedt nieuwe technologie en kansen om de netwerken efficiënter te maken, maar leidt anderzijds ook tot nieuwe use cases en vraag naar bandbreedte. Soms zijn daarvoor extra opstelpunten nodig. Daarnaast worden nieuwe opstelpunten geplaatst ter verbetering van de dekking en bijvoorbeeld in nieuwe wijken.

Lees hier meer over het onderzoek.