Groei Internet of Things kan ongelicenseerde netwerken in problemen brengen

In opdracht van Agentschap Telecom analyseerde Dialogic de huidige en toekomstige impact van Internet of Things devices op het radiospectrum. Naar verwachting zijn er tot ruim 52 miljoen IoT-devices actief in Nederland in 2024 op gelicenseerd en ongelicenseerd spectrum. Vooral netwerken die ongelicenseerd spectrum gebruiken, zullen tegen knelpunten aan gaan lopen.

We verwachten dat er tegen 2024 in Nederland tussen 8.6 en 52.1 miljoen LPWA IoT-devices zullen zijn. Het merendeel van deze devices zal een toepassing vervullen in de agricultuur en smart building-categorieën. Het monitoren van de handelsstromen van de apparaten is geen eenvoudige taak, omdat de waardeketens van de LPWA IoT-devices zeer divers zijn.

De uitrol van LPWA IoT-connectiviteit in de gelicenseerde banden zal naar verwachting geleidelijk verlopen. Doordat de LTE-M1 en LTE-M2-standaarden voorzien in goede mogelijkheden voor power control en gelijktijdige toegang lopen deze netwerken voorlopig niet tegen knelpunten aan ten aanzien van gelijktijdig gebruik. Voor technologieën in ongelicenseerd spectrum verwachten we dat wel. De 863-870 MHz band, specifiek enkele frequenties rondom 868 MHz, blijken het meest populair voor deze technologieën.

Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport. Ook op Telecompaper en Tweakers wordt het rapport besproken.