Dialogic organiseert masterclass Smart Cities voor ROC-studenten

15 februari organiseerde Dialogic een masterclass Smart Cities voor tweedejaars studenten ICT Niveau 4 van het ICT College ROC Midden Nederland.

Allereerst kregen de studenten een stoomcursus smart cities, daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan. Om te beginnen werden spraakmakende smart city toepassingen uit verschillende grote steden in Nederland in kaart gebracht. Daarna kregen de studenten de kans om zelf een smart city toepassing te ontwikkelen. Deze toepassing dient een slimme oplossing te bieden voor het volgende probleem: hoe verbeteren we de fietsdoorstroom in Utrecht en voorkomen we opstoppingen bij verkeerslichten?
Het resultaat: een viertal creatieve oplossingen: gebruikmakend van lasers, sensoren, smart phones of slimme fietslampen die communiceren met Utrechtse verkeersregelinstallaties om zo de fietsstromen in kaart te brengen. Aan de hand hiervan kunnen verkeerslichten worden geregeld (bijvoorbeeld langer groen bij veel fietsers) of piekroutes worden ontlast (alternatieve route berekening op basis van real-time verkeersinformatie).

Deze masterclass fungeert als aftrap van een leer-werktraject waarin Dialogic een selectie van studenten intensief zal begeleiden in het kader van het ICT Lab Utrecht. In dit project werkt Dialogic samen met ROC Midden Nederland aan het realiseren van een betere aansluiting op bredere arbeidsmarkt buiten de ICT-sector.

De doelstelling van het ICT Lab Utrecht is tweeledig: allereerst gaat het (1) om het leren en werken van MBO studenten in een bedrijfsomgeving aan actuele ICT-gerelateerde thema?s die voortkomen uit de veranderende rol van ICT in de economie. Daarnaast biedt het ICT Lab Utrecht (2) een laagdrempelige ontwikkel/test/R&D-omgeving voor het MKB en de overige zakelijke markt in de regio Utrecht.