Diensteninnovatie in Rio en Milaan

In 2012 kwam er een einde aan het door Dialogic-gecoördineerde Pieken-in-de-Delta project ‘United We Stand: Open Diensteninnovatie in de Noordvleugel’. Het in gang gezette onderzoek gaat echter nog altijd door. Afgelopen weken resulteerde dat in een tweetal presentaties.

Op uitnodiging van een aantal Braziliaanse hoogleraren heeft Pim den Hertog op maandag 15 september op de ANPAD conferentie een twee-urige sessie gegeven onder de titel “Capabilities for Managing Service Innovation. De ANPAD is de grootste jaarlijkse conferentie van managementwetenschappers in Zuid-Amerika. Pim heeft in zijn sessie – gericht op de divisie binnen ANPAD die zich bezig houdt met wetenschap, technologie en innovatie – aandacht besteed aan diensteninnovatie, de resultaten van het Open Diensteninnovatie Project en vooral de introductie van twee nieuwe meetschalen voor het meten van diensteninnovatie en organisatieroutines voor het managen van diensteninnovatie. In Brazilië (en ook Argentinië) bestaat veel belangstelling voor het werk dat Dialogic op het gebied van diensteninnovatie uitvoert en het gebruik van in het bijzonder de twee meetschalen.

Daarnaast mocht Matthijs Janssen in Milaan een studie presenteren voor het ‘Strategy Innovation and Enterpreneurship Consortium’ dat gevormd wordt door vijf vooraanstaande Europese business schools. Met behulp van een simulatiestudie en statistische tests gaf Matthijs antwoord op de vraag waarom uitgerekend dienstverleners met veel klantinteractie relatief weinig baat hebben bij het ontwikkelen van vaardigheden om goed naar klantwensen te luisteren.