Tussenevaluatie fiscale regelingen EV’s en PHEV’s

In het Klimaatakkoord is bij de financiële en fiscale stimulering van Emissievrije Voertuigen (EV’s) afgesproken dat er in 2022/2023 een tussenevaluatie van de regelingen plaatsvindt, in aanvulling op de jaarlijkse toetsing (Hand-aan-de-Kraan [HADK]). Het doel van dit onderzoek is om tussentijds te reflecteren op de vraag in hoeverre de afgesproken fiscale regelingen van de EV’s en PHEV’s (Plug-In Hybride Elektrische Voertuigen) doeltreffend en doelmatig zijn. Ook wordt het toetsingskader fiscale regelingen doorlopen.

In deze tussenevaluatie zijn zes fiscale regelingen bekeken, die tussen 2017 en 2021 van toepassing waren in de motorrijtuigenbelasting (mrb), de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en de bijtellingsregeling in de loonheffingen en inkomstenbelasting.

Voor EV’s gaat het om de volgende regelingen: (1) Nihiltarief in de bpm, (2) Nihiltarief in de mrb en (3) Lagere bijtelling in de loonheffingen en de inkomstenbelasting.

Voor PHEV’s gaat het om de volgend regelingen: (1) Gewichtscorrectie mrb voor bestelauto, (2) Bijtelling in de loonheffingen en inkomstenbelasting voor voertuigen met een CO2-uitstoot 1-50 gr/km en (3) Halftarief in mrb voor voertuigen met een CO2-uitstoot 1-50 gr/km.

In het onderzoek is gebruik gemaakt van literatuur- en dataonderzoek, interviews met stakeholders en experts en een analyse van de uitvoeringsinformatie van de Belastingdienst.

De tussenevaluatie is uitgevoerd door Dialogic, Decisio en EVConsult in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en het Ministerie van Financiën. De tussenevaluatie is op 20 maart naar de Tweede Kamer gestuurd. Download hier de begeleidende Kamerbrief.

Meer weten over dit onderzoek? Vraag het Jasper Veldman.

 • Publicatienummer
  2022.094-2231
 • Publicatiedatum
  20 maart 2023
 •  
 • Projectnummer
  2022.094
 • Opdrachtgever(s)
  Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  Ministerie van Financiën
meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Jasper Veldman
Senior onderzoeker / adviseur