Technologieverkenning diabetes

Het Diabetes Fonds investeert in kennis en innovatie om diabetes type 1 te genezen en type 2 te voorkomen en genezen. Daarnaast wordt ingezet op een betere kwaliteit van leven met diabetes.

 • Er zijn al veel bruikbare technologische oplossingen op de markt of in ontwikkeling. Te denken valt aan:
  eHealth-toepassingen, zoals ‘koolhydraatkenners’ en dagboek-apps waarin gezondheidsgegevens kunnen worden bijgehouden (al dan niet met sensoren).
 • Functionele hulpmiddelen, zoals glucosemeters (Freestyle Libre), spuiten-zonder-prikken, en de kunstalvleesklier.
 • Hulpmiddelen die inzicht geven in bloedsuikerwaarden, zoals pleisters die hypoglycemie detecteren en gebruik van bewegingsdata in sensor/pompsystemen.
 • Diagnostische en preventieve hulpmiddelen, zoals retina-scans en methoden om leverschade inzichtelijk te maken.

Maar ook buiten het diabetesveld worden innovaties ontwikkeld die relevant kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is technologie waarmee bepaalde waarden kunnen worden gemeten op basis van verkleurende tatoeages. Daarnaast zijn er oplossingen die door mensen met diabetes zélf worden ontwikkeld. Denk aan initiatieven als het OpenAPS (open-source artificial pancreas system). Het is denkbaar dat een aantal van deze initiatieven met professionele ondersteuning een grote bijdrage kunnen leveren.

In opdracht van het Diabetes Fonds verkent Dialogic de technologische ontwikkelingen waar mensen met diabetes baat bij kunnen hebben. Daarnaast brengen we via een netwerkanalyse in kaart welke partijen en onderzoeksgroepen werken aan innovaties die relevant (kunnen) zijn voor diabetes. Dit om kennisverspreiding te verbeteren en partijen, waar zinvol, met elkaar in contact te kunnen brengen.

Bij het in kaart brengen van nieuwe technologieën en partijen hanteren we een brede zoekstrategie en maken we onder andere gebruik van semantische taalmodellen, citatienetwerken en tekstmining.

Meer weten over deze verkenning? Vraag het Nick Jelicic.

 • Projectnummer
  2020.062
 • Opdrachtgever(s)
  Diabetes Fonds
meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Nick Jelicic
Onderzoeker / adviseur