Roadmap evenwichtige voeding

Met een wereldbevolking die in 2050 naar 9 miljard mensen groeit, stijg de vraag naar voeding en andere natuurlijke bronnen exponentieel. In opdracht van Flanders’ FOOD heeft Dialogic samen met de Vlaamse voedingsindustrie gekeken naar de mogelijkheden van alternatieve voedselbronnen, zoals wieren en algen, insecten, plantaardige eiwitten en kweekvlees. Een aantal interessante bevindingen:

  • Kweekvlees wordt steeds goedkoper. De eerste gekweekte hamburger koste 250.000 euro, maar een paar jaar later is dat nog maar 11 euro. De verwachting is dat de prijs over een jaar of acht kan concurreren met vlees uit de supermarkt.
  • In de supermarkten liggen ook steeds vaker producten op basis van insecten. Insecten zijn rijk aan eiwitten en bovendien licht verteerbaar. Consumenten moeten echter nog wennen aan het idee en vinden het moeilijk om recepten te bedenken.
  • Algen kunnen goed gebruikt worden in pasta, brood en dranken. De geur en smaak van algen vormen echter een belangrijke uitdaging.

Dialogic voerde dit onderzoek uit voor Flanders’ FOOD. De resultaten werden gebundeld in een aantal roadmaps.

  • Publicatienummer
  • Publicatiedatum
    4 mei 2015
  •  
  • Projectnummer
    2015.085
  • Opdrachtgever(s)
    Flanders' FOOD
meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Frank Bongers
Principal consultant