Onderzoek regulering van de distributievergoeding

In de kamerbrief over toekomst publieke omroep geeft minister Slob aan dat het Kabinet zal onderzoeken of “de totstandkoming van de vergoeding gereguleerd kan worden, zodat die transparanter wordt en bijdraagt aan een eerlijke vergoeding voor de programmering die grotendeels met overheidsbijdrage wordt gefinancierd”. Dialogic onderzocht samen met SEO Economisch Onderzoek, Paul Rutten en Karen Donders mogelijkheden voor en effecten van regulering van de distributievergoeding.

Wat is nu eerlijke vergoeding? Dat is discutabel: in onze aanpak zijn we weggebleven van discussie over wat eerlijk dan wel oneerlijk is en redeneerden we vanuit het perspectief van effectieve marktwerking. We hebben verschillende marktpartijen en stakeholders gesproken en modellen gebouwd waarin we de werking van de markt zo goed mogelijk nabootsten en de effecten van verschillende beleidsopties konden analyseren. Hieruit is gebleken dat de uitkomsten uit marktonderhandelingen moeilijk te verbeteren zijn met prijsregulering.

Lees hier het volledige onderzoeksrapport. Zie ook de Kamerbrief van 14 september en de Kamerbrief van 19 november (paragraaf 1.1.3.).

 • Publicatienummer
  2019.172-2017
 • Publicatiedatum
  17 juli 2020
 •  
 • Projectnummer
  2019.172
 • Opdrachtgever(s)
  Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Sven Maltha
Partner