Haalbaarheid veilige gratis Wi-Fi in Amsterdam

Dialogic verkende in opdracht van de gemeente Amsterdam de mogelijkheden voor het uitrollen van gratis Wi-Fi op drukbezochte locaties in de stad, en onderzocht of implementatie van public roaming hierbij haalbaar en zinvol is.

In de Agenda Digitale Stad beschrijft de gemeente Amsterdam haar ambitie op het gebied van digitalisering. Amsterdam streeft naar veilige, goed functionerende digitale infrastructuur voor iedereen, om de potentie van digitalisering nu en in de toekomst te kunnen benutten. Een van de acties in 2019 was het verkennen van mogelijkheden om op meer plekken in de stad, voornamelijk drukbezochte openbare ruimtes en gebouwen, gratis Wi-Fi beschikbaar te stellen.

Bij public roaming vraagt een gebruiker eenmalig een toegangscode aan, waarmee vervolgens kan worden ingelogd op alle Wi-Fi-hotspots die zijn aangesloten op het public roamingplatform. Het systeem is vergelijkbaar met systemen als eduroam (waarmee studenten wereldwijd kunnen inloggen op hotspots van onder andere universiteiten) en govroam (voor Nederlandse overheidsmedewerkers). Public roaming verhoogt het gebruiksgemak van veilige Wi-Fi-hotspots (er hoeft immers niet steeds een wachtwoord te worden ingevoerd). Aanbieders hoeven met public roaming ook geen ‘open’ Wi-Fi-hotspots meer aan te bieden, wat het veiligheidsniveau verhoogt. Een public roaming dienst kan worden toegepast op Wi-Fi-infrastructuur van verschillende aanbieders, zoals de Nederlandse telecomoperators, maar ook individuele ondernemers. In Nederland wordt public roaming aangeboden door Publicroam.

Als vervolg op het onderzoek naar nut en noodzaak van veilig wifi, is door Publicroam en Dialogic een ‘in the box’-oplossing gemaakt om locaties eenvoudig aan te kunnen sluiten op het publicroam-netwerk.

Op 15 november 2019 lanceerde Amsterdam veilig wifi in de openbare ruimte. Op verschillende locaties kan nu ingelogd worden op het publicroam-netwerk en kunnen passanten op allerlei locaties veilig gebruik maken van de aanwezige wifi. Zie ook het nieuwsbericht van de gemeente Amsterdam.

  • Projectnummer
    2019.002
  • Opdrachtgever(s)
    Gemeente Amsterdam
meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Tommy van der Vorst
Partner
Offerte aanvragen? Mail naar tenderdesk@dialogic.nl.