Breedband in het buitengebied in Horst aan de Maas
De afgelopen jaren heeft Reggefiber in een groot aantal gebieden in Nederland glasvezel uitgerold. Vooral de kernen in wat kleinere gemeenten bleken voor Reggefiber een interessant gebied. De huishoudens in deze kernen hebben nu de keuze tussen redelijk snel DSL en zeer snelle kabel- en glasvezelverbindingen. Op dit moment gaat het om ruim een half miljoen huishoudens die glasvezel tot hun beschikking hebben.
Deze uitrol van glasvezel heeft echter ook een keerzijde. De kloof (digital divide) tussen deze kernen en het buitengebied is nog groter geworden. Waar de bewoners van de kernen de keuze hebben tussen drie snelle infrastructuren, kunnen bewoners van de buitengebied alleen gebruik maken van trage DSL-verbindingen. Doordat de vraag naar bandbreedte de komende jaren gestaag blijft doorgroeien met 30 tot 40 procent per jaar, maar DSL in het buitengebied nauwelijks sneller wordt, worden de problemen hier steeds groter. De afgelopen jaren is breedband in het buitengebied dan ook een steeds belangrijker maatschappelijk issue geworden.
In Horst aan de Maas zijn de kernen al flinke tijd voorzien van glasvezel. Maar ook hier blijven de buitengebieden achter. Op 10 september behandelde de gemeenteraad in Horst aan de Maas dit onderwerp nadat er 1.250 handtekeningen waren opgehaald door een werkgroep. Zij drongen aan op een onderzoek naar de mogelijkheid om alle adressen in de gemeente van een breedbandaansluiting te voorzien. Dialogic voert het onderzoek uit in het najaar van 2014.
Waar de kernen in Horst aan de Maas voorzien zijn van glasvezel door Reggefiber en een nog groter gebied al geruime tijd is aangesloten op het kabelnetwerk van Ziggo, kan het buitengebied enkel internet ontvangen via een DSL-verbinding. Doordat de afstand van de aansluiting in het pand tot de wijkcentrale in het buitengebied zeer lang is, laat de snelheid van deze DSL-verbindingen in het buitengebied te wensen over. Door de exponentieel toenemende vraag naar bandbreedte zullen steeds meer bewoners van het buitengebied niet meer met deze verbinding uit de voeten kunnen. Circa 3000 percelen worden zo steeds meer beperkt in het gebruiken van allerlei internetdiensten. Dit rapport bespreekt de verschillende technische opties om het buitengebied van Horst aan de Maas te voorzien van hoogwaardig breedbandinternet. Het doel hiervan is om de voor- en nadelen van deze technische opties inzichtelijk te maken.
- Publicatienummer
2014.040-1516 - Publicatiedatum
1 december 2014
- Projectnummer
2014.040 - Opdrachtgever(s)
Gemeente Horst aan de Maas
Partner