Opsporing versus hergebruik van IP-adressen

In opdracht van het WODC verkent Dialogic de technische opsporingsmogelijkheden bij toenemend hergebruik van IP-adressen.

Op het internet fungeert je IP-adres als een soort ‘kenteken’. Wanneer er iets illegaals gebeurt, is het van belang dat politie en justitie op basis van IP-adres de achterliggende persoon kunnen vinden. Deze IP(v4)-adressen – waarvan er enkele miljarden beschikbaar zijn – zijn schaars: steeds meer apparaten raken immers ‘connected’. Om die reden worden IP-adressen in toenemende mate hergebruikt: het is goed mogelijk dat jij met hetzelfde nummer op het internet acteert als een crimineel. Dit onderzoek betreft een verkenning van technische mogelijkheden om opsporing in die gevallen alsnog mogelijk te maken, zonder daarbij de privacy van onschuldige burgers te schaden.

Meer weten? Neem contact op met Tommy van der Vorst.