Geautomatiseerde analyse voor de Kamer van Koophandel

Elke maand krijgt de Kamer van Koophandel (KvK) duizenden vragen van (toekomstige) ondernemers over thema’s als financiering, innovatie en internationalisering. De KvK speelt graag in op de actuele informatiebehoefte van ondernemers en heeft daarom aan Dialogic gevraagd een methodiek te ontwikkelen om deze vragen geautomatiseerd te analyseren.

De data bestaat voornamelijk uit een tekstuele omschrijving van de ondernemersvraag. Om deze omschrijvingen te analyseren werkt Dialogic samen met TM7, dat geavanceerde taaltechnologie heeft ontwikkeld om teksten te kunnen analyseren.

Door gebruik te maken van taaltechnologie, is het mogelijk de tienduizenden vragen van ondernemers geautomatiseerd in te delen in thema’s. Ook wanneer er in de toekomst veel vragen binnen komen over een nieuw thema, wordt dit automatisch herkent en zal dit thema toegevoegd worden. Daarnaast wordt er door de KvK ook bijgehouden wie de vraag stelt; denk aan type onderneming of sector. Deze (gestructureerde) data wordt vervolgens gebruik om de resultaten uit de tekstanalyse te duiden. Hierbij valt te denken aan analyses als: Is er een trend zichtbaar? Zijn er verschillen in behoeften tussen type bedrijven of sectoren?

De resultaten zijn vervolgens online beschikbaar gesteld middels een KvK-dashboard. Hiervoor is gebruik gemaakt van het Dialogic Platform. Dit maakte het mogelijk om de resultaten interactief en dynamisch te presenteren. Tientallen medewerkers van de KvK kunnen inloggen op het KvK-Dashboard. Naast vooraf gedefinieerde visualisaties kan men ook zelf analyses maken op thema’s die specifiek voor hen interessant zijn.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Jaap Veldkamp (veldkamp@dialogic.nl, 030 215 05 65).

kvk1

Dialogic, april 2015