Dialogic voorspelt het WK

Ook bij Dialogic heerst al enige tijd WK-koorts: in een interne WK-pool strijden medewerkers om de eerste plaats met hun eigen voorspelling. Dialogic zou uiteraard Dialogic niet zijn als aan deze voorspellingen niet een goed onderbouwde modellering ten grondslag zou gaan.

Voorspellingen op basis van gokkantoren

Een aantal onderzoekers heeft zich, om tot een goede voorspelling te komen, allereerst gericht op solide ‘desk research’. Cor-Jan, Jaap en Arthur kozen ervoor om hun voorspelling grotendeels te baseren op de ‘odds’ die gokkantoren (Unibet e.a.) hanteren voor het wedden op de uitslagen van wedstrijden. De achterliggende gedachte is dat deze gokkantoren, om niet al te veel geld te verliezen, zelf uitgebreid onderzoek doen naar de meest waarschijnlijke uitslag. De drie voorspellingen verschillen van elkaar doordat de ‘odds’ op verschillende manieren zijn om te zetten naar voorspelde scores.

Regressiemodellen en game theory

Reg baseerde zijn voorspelling op een onlangs uitgekomen rapport van Goldman Sachs. In het door Goldman Sachs uitgevoerde onderzoek werden gegevens van 14.000+ internationale voetbalwedstrijden tussen 1960 en 2014 gebruikt om, met een regressiemodel, de meest waarschijnlijke uitslagen te berekenen. Bram ontwikkelde zelf een model op basis van ELO-ratings en transferbedragen van deelnemende spelers.

Game theory

Tommy maakte ook gebruik van het rapport van Goldman Sachs, en modelleerde daarbovenop nog eens welke voorspellingen, gegeven de puntentelling in de pool, gemiddeld de hoogste score zou opleveren. Door een slimme keuze te maken kan ook een verkeerde voorspelling namelijk nog punten opleveren. Daarnaast modelleerde hij welke voorspelling, gegeven de openbare voorspellingen van de andere pooldeelnemers, de meeste voorsprong op zou leveren als deze juist zou zijn.

Wisdom of the crowds

In het boek ‘The Wisdom of Crowds’ van James Surowiecki  wordt gesteld dat een grote groep leken in bepaalde omstandigheden meer weten dan enkele experts. David koos ervoor om van deze kennis gebruik te maken, en liet zich leiden door de voorspellingen van de ‘crowd’.  Zijn voorspelling was steeds de door alle deelnemers van de website wkvoorspellen.nl meestgekozen voorspelling.

Toch maar ‘op gevoel’?

Hoewel een aantal medewerkers hun voorspelling op serieuze modellen hebben gebaseerd, is er ook een aantal medewerkers dat aangeeft de voorspellingen ‘op gevoel’ te hebben ingevuld. Ook deze strategie lijkt zijn vruchten af te werpen: op moment van schrijven staat Marloes met 100 punten vlak onder het kwantitatieve model van Bram. Aankomend weekend weten we welke aanpak tot de beste resultaten leidt!