Dialogic ontwikkelt innovatieve tooling voor inkoop complexe infrastructuur

Dialogic heeft innovatieve tooling ontwikkeld waarmee complexe infrastructuur, zoals een glasvezelnetwerk, zeer kostenefficiënt kan worden ingekocht. Door het hele marktaanbod door te rekenen met een slim algoritme, kan een optimale keuze worden gemaakt. De methode is door Dialogic reeds succesvol ingezet bij enkele grote Nederlandse beheerders van het elektriciteitsnet, waaronder TenneT.

Bij het aanbesteden van glasvezelnetwerken spelen diverse eisen een rol.  Naast het betrekken van ‘dark fiber’-verbindingen uit de markt is er vaak ook sprake van bestaande infrastructuur en is eigen realisatie een te overwegen optie. Vaak wordt evenwel besloten om met deze eigenschappen geen rekening te houden en de realisatie van de infrastructuur bij één partij neer te leggen, wat leidt tot flink hogere kosten. De tooling van Dialogic maakt uit het aanbod een optimale selectie, en vergelijkt daarbij daarnaast verschillende manieren om tot gunning over te gaan. Met een stijgend aantal aanbiedingen neemt het aantal mogelijke combinaties exponentieel toe.

Dialogic heeft haar methode voor het aanbesteden van glasvezel reeds een aantal keer succesvol toegepast. Zo werd de methode onlangs toegepast bij een aanbesteding voor een landelijk dekkend netwerk van TenneT TSO, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland. Dialogic was betrokken bij het voortraject van de aanbesteding en de analyse van de aanbestedingsgegevens.

Dialogic heeft jaren ervaring op het gebied van breedband en telecom, en heeft de kennis in huis om complexe technische aspecten te combineren met kennis van de markt en strategie. Ook voor diverse deelproblemen, zoals het inschatten van de kosten voor realisatie van last-miles en het bepalen van geografische scheiding van verbindingen, heeft Dialogic diverse gereedschappen achter de hand. De aanbestedingsmethode, die overigens ook kan worden toegepast op diverse andere soorten aanbestedingen waarbij sprake is van onderlinge afhankelijkheden, is een combinatie van deze tools en gedegen advies.

Meer weten? Neem contact op met Tommy van der Vorst (vandervorst@dialogic.nl; 030-2150593) of Reg Brennenraedts (brennenraedts@dialogic.nl; 030-2150590).