Tommy van der Vorst

Op 2 januari ben ik bij Dialogic aangeschoven als junior onderzoeker/adviseur. Net als een aantal andere Dialogici heb ik Technische Innovatiewetenschappen (voorheen Techniek & Maatschappij) gestudeerd aan de TU Eindhoven. Deze opleiding lijkt inhoudelijk veel op het werk dat bij Dialogic wordt gedaan: innovatie-onderzoek met een grote technische component. In de bachelor heb ik me vooral bezig gehouden met innovatie op het gebied van ICT, consumentengedrag, expertsystemen en datamining. In mijn eindproject bestudeerde ik hoe online winkels zich het beste konden uiten op vergelijkingssites.

In de master Innovation Sciences heb ik me verdiept in intellectueel eigendom, standaardisatie, en kennisinfrastructuren. In 2010 heb ik een half jaar aan Università Bocconi in Milaan gestudeerd. Behalve dat ik daar kennis heb gemaakt met een hoop internationale studenten en zelfs een beetje Italiaans heb geleerd, heb ik me ook verdiept in intellectueel eigendomsrecht en diensteninnovatie. Uiteindelijk sloot ik de master af met een afstudeeronderzoek bij Philips IP&S (Intellectual Property & Standards). In dit onderzoek ontwikkelde ik indicatoren voor een statistisch model dat gebruikt word om patenten op waarde te schatten.

Van jongs af aan heb ik een grote interesse en passie voor techniek, computers in het bijzonder. Deze interesse werd aangewakkerd door mijn vader, die me toen op zijn Apple IIc Excel liet zien. Al snel programmeerde ik mijn eigen programma’s en op mijn 15e had ik ‘Programmeren in Java voor Dummies’ helemaal uit. Sindsdien maakte en ontwierp ik naast mijn studie geregeld websites, en was ik een tijdje actief als webmaster van de website van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences van de TU/e. In april 2010 richtte ik een eigen bedrijf op (Pixelspark); hierin ontwikkel ik infrastructuur voor mobiele applicaties (smartphones en tablets).

Bij Dialogic komen de interesses voor techniek en innovatie bij elkaar in uitdagende en leuke projecten. Mijn werkzaamheden in die projecten lopen sterk uiteen; van het doen van kwalitatief onderzoek en het schrijven van een rapport tot het programmeren van een algoritme voor het verwerken van data of het optimaliseren van een probleem.

Daarnaast is er binnen Dialogic veel ruimte voor eigen innovatie. Ik probeer met mijn kennis van softwareontwikkeling en dataverwerking hieraan bij te dragen. Op dit moment ben ik onder ander bezig met de opvolger van het Diadashboard, waarmee we bepaalde (vaak kwantitatieve) onderzoeksresultaten van Dialogic op een veel interactievere en doeltreffendere manier presenteren. Met de nieuwe versie kunnen we de data nog actueler maken en op nieuwe manieren (bijvoorbeeld als benchmark) aanbieden. Meer op de lange termijn houd ik me bezig met het ‘generiek maken’ van ons onderzoek. Dat wil zeggen, kijken of bepaalde werkzaamheden die nu ad-hoc in projecten worden uitgevoerd kunnen worden omgezet naar iets dat we vaker kunnen toepassen, zodat we bijvoorbeeld de opdrachtgever kunnen (blijven) voorzien van steeds actuele data.

De eerste paar maanden bij Dialogic zijn uitstekend bevallen, en ik kijk uit naar de dingen die we in de toekomst van plan zijn! Ik ben te bereiken op vandervorst@dialogic.nl of 030-2150593.