Europese studie naar standaarden en octrooien

Onlangs heeft de Europese Commissie de resultaten van een grote studie naar standaarden en octrooien gepubliceerd, die door Dialogic samen met Fraunhofer Geselschaft is uitgevoerd. Het betreft de eerste, grootschalige fact-funding studie op dit gebied. Het rapport schetst niet alleen de huidige situatie en de trends, maar laat op basis van een groot aantal interviews ook zien welke type problemen er in dit veld spelen. De studie is beschikbaar via deze link.

Verder heeft Rudi Bekkers van Dialogic een verwante studie in het wetenschappelijke tijdschrift Research Policy gepubliceerd dat ingaat op zogenaamde ‘essentiële octrooien’. Dit zijn octrooien waarvan bedrijven claimen dat ze onmisbaar zijn voor de implementatie van een bepaalde technische standaard, bijvoorbeeld voor mobiele telefonie, of voor videocodering. In de loop van de tijd is het aantal van dergelijke octrooien sterk gegroeid, tot soms meer dan 10.000 voor sommige standaarden. Ze bieden de eigenaar een relatief sterke machtspositie en mede daarom zijn ze de inzet van menig rechtszaak. De genoemde studie gaat na wat de determinanten zijn van het essentieel claimen van dergelijke octrooien. Is het werkelijk de waarde die deze octrooien vertegenwoordigen (maken ze de standaard beter of meer kosteneffectief), of is de eigenaar in staat geweest de inhoud van de standaard te beïnvloeden en heeft deze zo triviale maar geoctrooieerde technieken in de standaard gedreven? Voor informatie, zie Bekkers, R., Bongard, R., & Nuvolari, A. (2011). An empirical study on the determinants of essential patent claims in compatibility standards. Research Policy, Volume 40, Issue 7, pp. 1001-1015.