Invloed van ICT op de samenleving

De Spaanse telecomgigant Telefónica heeft onlangs in de periode 2009-2011 een grootschalig onderzoek gefinancierd naar de invloed van ICT op de samenleving. The Linked World: How ICT is transforming Societies, Cultures, and Economies onderscheidt zich van andere onderzoeken doordat het wereldwijd is uitgevoerd, en vooral dat het sterk kwantitatief van aard is. Voor het eerst wordt dus ‘hard’ bewijs geleverd voor het bestaan (of ontbreken..) van economische en sociale effecten van het gebruik van ICT.

Van het onderzoek is een prachtig boek verschenen dat gratis is te downloaden. De hoofdstukken zijn ook direct online te bekijken. Dialogic heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek en aan het boek. Drie van de 11 hoofdstukken zijn van de hand van Dialogic-onderzoekers: