Pim den Hertog gepromoveerd

Je werkt er enige jaren naartoe, ziet collega’s en bekenden promoveren en opeens sta je zelf achter een katheder in jacquet. De aanloop was intensief, maar terugkijkend ook een prettige periode. De twee promotoren Mark de Jong en Tom Elfring zetten in mei-juni de puntjes op de i en dagen je uit je conclusies verder aan te scherpen en iets minder te mitsen en te maren. De twee paranymfen kwijtten zich ook serieus van hun taken en hebben heel wat ruis op de achtergrond weggenomen. Ze organiseerden onder andere de proefpromotiesessie en brandden daar zorgvuldig het lekenpraatje af.

Op de dag zelf wordt je opeens ook geconfronteerd met de promotiecommissie en al hun mogelijke vragen. Ik heb allerhande vragen voorbereid die ik mezelf zou stellen, maar heb uiteindelijk het meeste baat gehad bij de proefpromotiesessie. Dat heeft me vooral geholpen om niet alleen de goede toon aan te slaan, maar vooral om niet meteen letterlijk in de verdediging te gaan en vooral je punten te maken. Speciaal was de overkomst van Ian Miles (Manchester) en Luis Rubalcaba (Madrid). Zij zijn in belangrijke mate “brothers in arms” als het gaat om onderzoek op het terrein van diensteninnovatie en hebben volop bijgedragen aan het feestelijke karakter van de dag zelf.

De promotieplechtigheid was aanvankelijk spannend door de speciale mix van mensen (van familie, vrienden en collega’s tot opdrachtgevers) en de twijfel of je voorbereiding voldoende was, maar uiteindelijk feestelijk in een fraaie omgeving. Mijn kinderen hadden ook erg uitgekeken naar “het feestje van papa” en het is heel speciaal om ook voor hen “op te treden”. Na het lekenpraatje realiseerde ik me dat de voorbereiding voorbij was, kwam de ontspanning en kon ik ook wel genieten van het vragenvuur. Op een enkele vraag had ik achteraf vollediger of beter willen antwoorden, maar per saldo was de balans positief. De rest van de dag was zondermeer feestelijk. Al met al een afsluiting van een intensieve periode. En maakt zo’n titel nou nog uit? Ik durf het na jaren eindelijk toe te geven: ja, als je jezelf graag ziet als een serieuze onderzoeker/adviseur dan is die titel prettig!

Download via deze link de dissertatie.