Nieuwe website voor Dialogic

Het is bezoekers van Dialogic.nl niet ontgaan; Dialogic heeft sinds januari 2010 een nieuwe website. Robbin, Guido en Barbera vertellen over de veranderingen ten opzichte van de oude site en het werk dat er nog gedaan moet worden.

Sinds januari 2010 heeft Dialogic een nieuwe website, wat zijn de grote veranderingen geweest?
“Dialogic heeft de afgelopen tien jaar vele honderden onderzoeken uitgevoerd. Bijna altijd hoort daar ook een kloek eindrapport bij. Dat zijn kwalitatief hoogstaande rapporten waar heel veel denkkracht en energie is gestoken. De grap is dat vrijwel al deze rapporten openbaar zijn. We stellen de elektronische versie ook altijd gratis ter beschikking. Dat betekent dat er een goudmijn aan rapporten is, vaak met data en informatie die nergens anders te vinden is. Op de oude site stonden de rapporten ook al wel online maar waren ze slecht te vinden – het was nogal donker in de mijn om zo te zeggen???. De rapporten stonden ingedeeld in werkvelden van Dialogic en de zoekfunctie werkte niet optimaal. Bij het zoeken naar een rapportage moest de bezoeker de titel van de rapportage weten of precies weten onder welk werkveld de rapportage gevonden kon worden. Met de nieuwe website wil Dialogic meer een bibliotheekfunctie bieden, waarmee gebruikers makkelijk kunnen zoeken. Op een publicatie-pagina, krijgt de bezoeker ook links aangeboden naar andere relevante publicaties. Zo probeert Dialogic haar rapporten en kennis duidelijk zichtbaar te maken.publicaties1
Barbera vult aan dat de bibliotheekfunctie erg belangrijk is, maar ook lastig was om te realiseren. “Voor het realiseren van een bibliotheek met rapporten en projecten is een up-to-date overzicht nodig. Dialogic heeft alle documenten en rapporten goed gearchiveerd, maar een duidelijk overzicht welke rapporten op de website gezet konden worden en welke thema’s in het rapport aan bod komen, was er nog niet. Zo’n overzicht was wel nodig om de website goed doorzoekbaar te maken. Gelukkig was Dialogic een jaar eerder al begonnen met MyDialogic, een interne portal met informatie over te starten, lopende en afgeronde projecten.???

Wat is de functie van MyDialogic voor de nieuwe website?
Guido legt uit dat door een koppeling te leggen tussen de interne portal MyDialogic en de nieuwe website er optimaal gebruik wordt gemaakt van herbruikbare informatie. In MyDialogic wordt meta informatie over de projecten binnen Dialogic opgeslagen. Om dubbelwerk te voorkomen wordt een deel van deze informatie nu gebruikt voor de website. Door een nieuwe geavanceerde XML export toe te voegen aan de interne portal, kan deze direct worden ingeladen in de nieuwe site. Hierdoor is er één intern systeem die alle informatie opslaat en hoeft deze slechts af en toe ingelezen te worden in de database van de nieuwe website.

Jullie hebben gekozen voor VanEldijk die een website bouwde in Joomla, waarom was dat?
Robbin geeft aan dat de beslissing om de bouw uit te besteden vooral tactische redenen had. “Dialogic heeft genoeg IT-kennis in huis om zelf vrij ingewikkelde applicaties te bouwen (zoals MyDialogic) maar het is niet onze core business – we kunnen de werkzaamheden beter uitbesteden en in dezelfde tijd onderzoek blijven doen.??? Toen er eenmaal besloten was om de bouw uit te besteden, is er bewust voor een open source content management systeem (CMS) gekozen om de interoperabiliteit te verhogen en om te voorkomen dat Dialogic aan een bepaalde leverancier vast zou zitten. Joomla is volgens Guido een CMS dat lang in de markt aanwezig is als geduchte tegenhanger van commerciële pakketten. De software heeft een sterke community en wordt gemaakt en gedreven door de eindgebruikers. “Hierdoor verbetert ook de kwaliteit aanzienlijk”, gaat Guido verder. “Joomla heeft bewezen de afgelopen jaren zich goed staande te houden in de markt en heeft een sterke positie weten te veroveren.”

Is de website nu af?
De website is volgens Barbera nog lang niet af. “Met deze vernieuwde website staan we pas aan het begin van het verbetertraject. Van elk nieuw project zullen we ons elke keer moeten afvragen wat erover op de website kan worden gezet. Verder willen we meer oudere publicaties gaan toevoegen aan de website en we willen bijvoorbeeld informatie toevoegen over Dialogic en de onderzoeksmethodes die we gebruiken. Daarnaast zullen we regelmatig kijken wat bezoekers interessant vinden en daar de site op aanpassen. Op het moment staan zo’n 100 projecten, met 60 publicaties online, dat moeten er nog meer worden.” Voor deze projecten moeten nog teksten worden geschreven en goed doorzoekbare PDF’s voor worden gemaakt en dat kost nog wat tijd, vertelt ze.

Wat zijn nog wensen voor de website?
“Je website is nooit af??? aldus Guido. “Er zijn altijd verbeteringen aan te brengen aan de huidige site. Daarom kijken we altijd rond om te zien wat de nieuwe ontwikkelingen zijn. Zo zou ik graag de rapporten die wij maken op een interactievere manier willen presenteren. Vaak wordt interessante data nu ergens ver weg gestopt in de pdf van het rapport, maar door web 2.0-achtige plugins zouden grafieken bijvoorbeeld ook in html getoond kunnen worden, waardoor de onderzoeken ook meer gaan leven richting het publiek.”
Barbera zou op termijn meer interactie met bezoekers willen. “Het is nu van belang dat mensen weten dat veel van onze rapporten vrij beschikbaar zijn. Vervolgens zou ik graag van geïnteresseerden horen wat ze van de rapporten vinden. Wellicht kunnen ze ons wijzen op andere onderzoeken of interessante voorbeelden.???