Enthousiaste reacties op rapportage NetwerkNeutraliteit

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken – directie Telecommarkt deed Dialogic onderzoek naar NetwerkNeutraliteit in Nederland. Het onderzoek richtte zich allereerst op de vraag of schendingen van NetwerkNeutraliteit in Nederland voorkomen. Dat is het geval, al wordt het meeste internetverkeer doorgegeven zonder dat het is beïnvloed. De tweede (en interessantere) vraag was hoe de overheid zich in deze kwestie moet opstellen. Een verbod is in Nederland niet direct nodig, wel ontbreekt het aan transparantie: consumenten weten vaak niet of hun (mobiele) internetaanbieder verkeer wel of niet beïnvloedt en kunnen daar dus ook niet naar handelen. (Meer informatie en de link naar de rapportage vindt u op de publicatiepagina.)

Op 5 november organiseerde het ministerie van Economische Zaken een workshop naar Netneutraliteit, waar onder andere Rudi Bekkers een presentatie gaf. De reacties op de rapportage en de presentatie waren positief. Met de verschillende aanwezigen kwam een goede discussie op gang, die door Peter Olsthoorn op webwereld en Jetstream’s Stef van der Ziel op zijn eigen blog zijn samengevat. De Consumentenbond drong vervolgens aan op het beter informeren van klanten over het bewust beperken van downloadsnelheden.