Cultuur en media
Cultuur wordt wel eens bestempeld als het cement dat een samenleving bindt. Vanuit deze gedachte streeft de overheid ernaar dat zo veel mogelijk mensen toegang hebben tot een cultuur van hoge kwaliteit. Dat aanbod moet bovendien pluriform zijn, of het nu om boeken, musea of poppodia gaat. Dat is een reden dat de overheid van landelijk tot lokaal cultuurinstellingen (financieel) ondersteunt. Ook wat betreft media streeft de overheid naar een pluriform en toegankelijk aanbod. Tegelijk zijn cultuur en media dynamisch. Cultuur verandert als gevolg van bijvoorbeeld inbreng van nieuwe generaties, terwijl media sterk onder invloed staat van digitalisering. Verder krijgt de creatieve sector steeds meer aandacht als een sector die voor economische en stedelijke dynamiek kan zorgen.
Dialogic voert op verschillende vlakken projecten uit in dit domein.
- Monitoring en evaluatie van instrumenten in het cultuur- en mediabeleid
In de afgelopen jaren heeft Dialogic bijdragen aan een aantal evaluaties zoals de evaluatie van de Wet op de vaste boekenprijs, de evaluatie van de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM), de evaluatie van de effecten stimuleringsmaatregelen audiovisuele productie in Nederland en de beleidsdoorlichting van het cultuurparticipatiebeleid. Ook was Dialogic medeverantwoordelijk voor de Cultuurmonitor 2016-2017 en de monitor digitaal erfgoed. - Vernieuwing en samenwerking
In de culturele en mediasector vinden volop innovaties plaats en komen er nieuwe samenwerkingsverbanden tot stand. Dialogic heeft onder meer gekeken naar samenwerking en vernieuwing in de popsector. We doen ook onderzoek naar de impact van digitalisering op cultuur, maar ook hoe cultuuraanbod en -deelname beter gemeten kan worden, bijvoorbeeld via sociale media indicatoren en big data.
Principal consultant